Производството на акумулатори за електромобили по-вредно от дизела

akumulator cena
Цена на акумулуатора
януари 12, 2020

Производството на акумулатори за електромобили по-вредно от дизела

Колко зелени и екологични са електромобилите. Дали производството, рециклирането, цената и животът на акумулаторите, които задвижват електромобилите са екологично чити? Немско проучване поставя тези въпроси, съобщава ДПА.

Категорични факти сочат, че автомобилите на батерии не помагат в борбата срещу климатичните промени, а дори и вредят повече от дизеловите автомобили.
Професорът по физика от Кьолн Кристоф Бухал е изготвил разпространения доклад заедно с колегите си Ханс Дитер Карл и Ханс-Вернер Зин за германския Институт за икономическо развитие Ifo.

Като се вземат предвид емисиите въглероден диоксид, изхвърляни при производството на батериите за електромобилите и при производството на електроенергия от невъзобновяеми източници в Германия, електромобилите „натоварват“ климата с 11% до 28% повече, отколкото дизеловите превозни средства, установява изследването.

Използва се много енергия за добива и обработката на литий, кобалт и манган, които са основни елементи при изграждането на батериите на електромобилите.

Батерията на Tesla Model 3 произвежда 11 до 15 тона въглероден диоксид, сочи проучването. Животът на батерията е 10 години, а за година има капацитет да измине 15 000 км. Това означава 73 до 98 гр въглероден диоксид на километър, според авторите на изследването.

Автомобилостроителите планират да предлагат все повече електромобили, но според авторите на изследването за климата ще бъдат по-добри двигателите, задвижвани с метан, тъй като техните въглеродни емисии са с една трета по-ниски от емисиите на дизеловите двигатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.