Какво представляват AGM-акумулаторите?

bosh-vs-varta
Bosch или Varta да избера?
февруари 6, 2016
akumulatori
Цените на акумулаторите
февруари 15, 2016

Какво представляват AGM-акумулаторите?

technologie_agm

Основната разлика между обикновената. направена от олово батерия, и AGM-акумулаторните батерии

се състои в това, че в първия случай електролитът трябва да покрива плочите между 9 и 15мм. Това е оптималното ниво. Във втория случай електролитът не се разлива свободно, а попива в много тънки влакна от стъкло. Целта на тези вплетени едно в друго влакна е да се увеличи площта, а от там – да се повиши издръжливостта и задържането на колкото се може по-голямо количество електролит, което не изтича от никъде и затова можем да твърдим, че в това отношение AMG-батериите имат предимство пред другите такива.

Други характерни особености на този вид батерии са:

– По-мощен стартов ток;
– Ниско вътрешно съпротивление;
– Устойчивост при вибрации и неблагоприятни атмосферни условия;
– По-бавно разреждане на батерията;
– По-дълъг експлоатационен живот;
– Захранване на по-мощни автомобили, които са оборудвани с повече системи и функционално са по-богати в сравнение с автомобили от по-нисък клас;
– Издръжливост при по-ниски температури;
– Др.

Забележка! Когато решите да замените стария си, обикновен акумулатор, с нов – АGM – трябва да имате предвид нещо много важно. Зарядното напрежение, необходимо при обикновения акумулатор е по-високо (обичайно 14,40 V или около 2,4 V за клетка) в сравнение с това на AGM-батериите (2,25-2,30 V за клетка). Ако подложите новия си акумулатор на такова предизвикателство, рискувате да унищожите потенциала и живота му за отрицателно време. Освен това, трябва да имате предвид, че когато се наложи да замените стария си AGM-акумулатор, то новият трябва задължитено да бъде идентичен с предходния. В противен случай първо намалява животът на батерията и второ – ограничава се положителният ефект от “старт-стоп” системата на автомобила.
Друг недостатък на AGM-батериите е, че са недобър вариант, когато имаме потребност от продължителен и постоянен ток, който да поддържа автомобила и многообразието му от функции. При стартовия ток той може би е първенец, но в останалите случай…
Факт е, че много от произвежданите AGM-батерии не се използват по предназначение и не са полезна в максималната си степен. Тяхната мощност стига за изпълнението на около 450-600 цикъла, а в най-лошия случай, каквато е практиката, правят само 300.
Макар че първите AGM-акумулатори влизат в експлоатация, за да обслужват потребностите на авиацията, днес те са най-разпространени сред водачите на мотори и при управлението на автомобили със “старт-стоп” системи, системи за регенериране на енергия при спиране и др.
Цените варират в зависимост от марката и производителя, както и от мястото, от което се закупуват!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.