diesel-akumulatorite
Какъв акумулатор да избера за дизелов двигател?
февруари 3, 2016
technologie_agm
Какво представляват AGM-акумулаторите?
февруари 7, 2016

Bosch или Varta да избера?

bosh-vs-varta

Batterietest 2014

Според някои Bosch и Varta са едно и също нещо, правят се в едни и същи заводи, само че с различен етикет.

Една от разликите между тях е в гаранционния им срок, което си е от значение! Не забравяйте, че, за да се признае гаранцията и тя да не отпадне още след първата година, задължително трябва да се минава през технически преглед! Това важи най-вече за Bosch! Според повечето шофьори и специалисти Varta-производството на акумулатори през последните години се е влошило откъм качество, но не можем да дадем единодушно мнение по въпроса. Много важно е , както и при техниката, на какъв ще попаднете.
По отношение на цената в България е малко относително това, че по-високото качество и издържливост са по-скъпи. Защо ли? Защото, предвид стандарта на живот у нас и % от доходите, който се отделя за разходи, става все по-трудно да си набавяме най-доброто и то напълно ново. И двете марки са реномирани – спор няма – обаче колкото по-дълго време залежават по складовете, толкова по-зле. Знаем, че, независимо от състоянието на автомобила – в експлоатация или извън експлоатация – акумулаторът има определена продължителност на живот и се разрежда.
Не е тайна за никого, че батериите ( както и всякакви други части ) “отлежават” по складовете заради отслабналото търсене през последните години, да не говорим и за качеството, което се “пробутва” като високо, а всъщност е безполезно.
Имайте предвид и друг факт – понякога не акумулаторът трябва да е скъп и не той създава неудобствата, а останалите части под капака на автомобила. Съветът ми е да не жалите средства за стойностен и качествен акумулатор, ако автомобилът ви е за десетки хиляди левове. Ако е по-евтин и по-стар, необходимостта от чисто нова и мегамощна батерия отпада.
Който и форум или списание да отворите, отзивите за всяка марка са различни. Едни харесват Bosch, други харесват Varta, трети избират Monbat, Banner, FIAMM и т.н. Истината е, че който и да изберете, вашата роля като човек, който ще го поддържа, е също съществена.
Не се залъгвайте по ниската цена на евтини акумулатори, на която се предлагат в големите вериги като МETRO и др. Без да правим антиреклама на магазините, в тях е плъзнала нискокачествен внос със съмнителен произход, който е далеч от истината.
В заключение – изберете мощен акумулатор, с по-голям гаранционен срок, който го признават ( без да се налага ежегодно да посещавате сервизи ) и по възможност първа ръка! Няма как да кажем “Изберете Varta”, нито “Bosch” са по-добрите”. Все пак вие сте тези, които давате от личните си средства и ако ваш приятел, роднина или познат е направило добър избор, това не означава, че и вашият ще е такъв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.