Какъв акумулатор да избера за дизелов двигател?

Как да удължим живота на акумулатора
Как да удължим живота на своя акумулатор?
февруари 2, 2016
bosh-vs-varta
Bosch или Varta да избера?
февруари 6, 2016

Какъв акумулатор да избера за дизелов двигател?

diesel-akumulatorite

Какъв акумулатор да избера за дизелов двигател?

Условието, което трябва да ви ръководи при избирането на акумулатор за автомобил с дизелов двигател, е следното – колкото по-висок стартов ток, толкова по-добре. Тоест, трябва да е по-мощен (още повече ако е и 4-цилиндров +). Точно поради тази причина тези автомобили са оборудвани с помощни (допълнителни) стартери и батерии.
Ако спазвате посочения принцип, ще си спестите много главоболия и ще сте по-спокойно по време на път. Трябва да знаете, че, ако по някаква причина имате неизправност в електрическата инсталация, по-мощният акумулатор има по-висока устойчивост и е по-стабилен в непредвидени ситуации. Самата батерия също има по-дълъг живот в сравнение с тези с по-ниска мощност. Ако се случи да забравите или оставите електрическия консуматор, когато автомобилът не е в движение, акумулаторната батерия ще издържи значително по-дълго време.
Трябва да бъдете особено внимателни през зимния сезон, защото, ако да речем акумулаторът има стартов ток около 1000 ампера, при -18 или – 20 градуса той намалява наполовина, че и повече. Към това, като добавите няколко “гълтачи” на ток – фарове, климатик, чистачки, подгряване на горивото преди горивния филтър, подгряването на огледала, стъкла и т.н., рискът, който поемате – автомобилът да ви остави на пътя – е много голям.
Най-добре е акумулаторите да са устойчиви при неравности, вибрации и сътресения, да са с висока стартова мощност, с възможно най-нисък самозаряд, херметизирани и да не се нуждаят от непрекъсната поддръжка.
Няколко съвета: никога недейте да изчаквате акумулаторът да изпрегне напълно и да кара докъдето стигне. Не експериментирайте с пределите му на живот. Не давайте прекалено много пари за батерии, ако самото превозно средство не се нуждае от кой знае колко мощност. Това са излишни харчове..
На пръв поглед, особено ако не разбирате кой знае колко от акумулатори и автомобили изобщо, няма да направите особена разлика между високо- и нискокачествени батерии. Точно поради тази причина са измислени уреди, с които да се измерва и преценява до колко истинна е информацията върху етикета. Не винаги скъпото е качествено, но в случай, че сте дали хиляди левове за автомобила си, не правете проблем за 30-60лв. за по-скъпа батерия..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.