Как да удължим живота на своя акумулатор?

diesel-akumulatorite
Какъв акумулатор да избера за дизелов двигател?
февруари 3, 2016

Как да удължим живота на своя акумулатор?

Как да удължим живота на акумулатора

Akumulatorite.com ви съветва: Как да удължим живота на своя акумулатор?

В условията на динамична, непрекъснато променяща се среда и начин на живот, е неизбежен моментът, в който търсенето на стоки и услуги за бита от всякакъв вид да повишава изискванията и претенциите си спрямо производителите и предлагането. Това важи в особена сила за автомобилостроенето, иновациите в техниката и технологиите и вторичния сектор изобщо.
Претенциите на купувача спрямо акумулаторите нарастват, което е нещо съвсем естествено. Без да навлизаме в подробности за устройството, принципа на работа и химичния състав на батериите, можем да кажем едно – независимо от това дали се намира в или извън експлоатация, тя (акумулаторната батерия) има ограничен във времето живот. За да се удължи този живот, можем да ви дадем следните съвети:

  1. Редовно почистване – сред едни от главните вредители за акумулаторите са натрупването на прах и замърсявания, както и досегът на електролит с батерията. В първия случай решението за повечето хора е ясно – измиване с вода (но не питейна!) и парцал, а също и конец на по-труднодостъпните места. По този начин се отстраняват и други примеси, които, наред с електролитът и прахта, са токопроводими, а това води до по-бързото разреждане на акумулатора. Когато говорим за проблем с електролита, с него можете да се справите като използвате напоен със калцирана сода или сода за пиене парцал и с него почистите акумулатора. Амонячен разтвор (10-процентов) също би ви свършил отлична работа.
    Важно! Тъй като предпазните капачки не се премахват по време на почистването, а се почистват заедно с акумулатора, след като приключите, проверете дали отворите им не са запушени.
  2.  Саморазреждането на акумулатора може да бъде в следствие на доливане не на дестилирана, а на чешмяна вода. Ако решите, можете да си направите експеримент и да видите, че чисто нов акумулатор, на около седмица до три, се е увредил (разредил) и постепенно започна напълно да се разрушава.
  3.  Проверявайте нивото на електролита си два-три пъти месечно през есенно-зимния период и по-редовно през пролетно-летния период, тъй като изпаряването на водата тогава е в много по-високи темпове.
    При по-студено време, когато има риск от замръзване, доливаната дестилирана вода нека се изсипва при работещ двигател. Ако нивото на електролита също е спаднало, за вас е най-добре да свалите акумулатора и някъде на топло (вкъщи, отоплен гараж и т.н.) да долеете водата и да престои най-малко 5 часа на топло. Оптималното ниво на електролита трябва да е между 9 и 15-16 мм над плочите.
  4.  Много често причината за кракотрайния живот на акумулатора се обуславя с наличието на процепи и пукнатини по повърхността му. Затова трябва да го пазите от сътресения и удари. Първото нещо, което трябва да проверите, е дали той е добре укрепен, защото, ако ви чака неравен път, рискът от неприятни изненади е много голям. Второто нещо, на което трябва да обърнете внимание, е дали нивото на електролит или вода (това ще разберете най-лесно с помощта на сода бикарбонат и последвалата хим. реакция) е спаднало рязко. Ако имате под ръка картон или хартия, можете да извадите и поставите акумулатора върху него/нея и да обърнете внимание дали, след като преди това сте излели дестилирана вода върху акумулатора и сте го подсушили, по картона се появяват кафяви петна. Ако забележите наличието на такива, то кутията му е пукната и трябва незабавно да се допитате до услугите на сервиз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.